TERMOREGLAREA ȘI NĂMOLUL

Ce nebunie a generat nămolul sapropelic asupra oamenilor după 1970!!!!! Toată lumea mergea la băi sau alegea vacanțe la mare  în apropiere de lacul Techirghiol doar pentru a se bucura de catifeaua neagră! Efectele sunt clare. Le-am citit, le-am văzut, le-am probat. Revelația mea a fost însă alta– atunci când, odată cu o cură de nămol pentru durerile lombare, am rezolvat ceva ce nu speram că pot optimiza fără cine știe ce tratamente complicate, endocrine sau mai știu eu cum. M-am termoreglat!

Plapumă în toiul verii!

Fără jenă și rușine vă mărturisesc că nu puțini au fost anii când am dormit cu plapumă în luna lui Cuptor! Și nu cu vreuna din aceea sofisticată bună în vreo 4 anotimpuri ci cu ditamai pilota de puf tocmai potrivită de Crăciun. Nu transpiram și nu mă plângeam de vreo caniculă! Ba chiar dârdâiam de frig dacă mi-o lua cineva! S-a întâmplat să nasc într-o lună iulie și am trecut cu bine peste impas doar cu pătură încălzită electric și cu perfuzie pe venă conținând nu știu ce minuni termoreglante.

Nămolul m-a învelit cu căldura lui chiar și în absență!

Am citit eu despre multiplele beneficii pe care o cură cu nămol sapropelic ți le poate aduce, atunci când e bine făcută, într-un centru medical, cu o monitorizare specializată…

nămolul de Techirghiol
nămolul de Techirghiol

Așa m-am dus la Ana Health Spa și am stat vreo 10 zile să mă bucur de minunea românească numită nămolul de Techirghiol. Ei bine, am aflat de la medicii care mi-au asigurat conduita terapeutică necesară problemelor cu care am ajuns și anume acele dureri lombare că voi constata multe îmbunătățiri la starea mea de sănătatea. Prima, pentru mine cea mai importantă, a fost termoreglarea. După ce am constatat că lucrurile nu mai stau deloc la fel și că brusc un duș cald și relaxant îmi este suficient, am înteles ce îmi spunea dr Mihaela Cucu. 

La aplicarea nămolului, la nivelul tegumentulului au loc o serie de procese: recepția senzitivă a proprietăților nămolului și transmiterea lor spre etajele superioare de integrare și control; schimbul de energie si substanță cu mediul peloid; îndeplinirea comenzilor adaptative: circulatorii (circulația periferică de termoreglare), secretorii (sudorația), de protectie (keratinogeneza, melanogeneza, formarea filmului hidrolipidic), precum și integrarea efectelor cutanate ale aplicației de nămol în fiziologia generală a organismului: termoreglarea, sinteza vitaminei D, optimizarea balanțelor homeostatice –  imune, endocrine și neurovegetative ale organismului.

Terapii cu nămol la Ana Aslan Health Spa
Terapii cu nămol la Ana Health Spa

Am înțeles

Inclusiv mesajul care mi-a atras de la bun început atenția – Cura balneară cu nămol produce efecte favorabile ce persistă mult timp și după tratament prin modificarea capacității de răspuns adaptativ la diverși stimuli.

Așadar nu e șagă cu dereglările noastre interne cauzate de diverși factori externi dar concomitenți – sedentarism, viață agitată, stres, alimentație deficitară. Iată cum duc la derapaje simple, aparent nevinovate dar care pe termen lung pot conduce la afecțiuni serioase.

Terapiile cu nămol pentru mine vor rămâne veșnic o opțiune pentru că le-am testat și mi-am confirmat încă o dată cât de norocoși suntem noi românii!

Material redactat de Cristiana Chioncel

 

0 replies on “TERMOREGLAREA ȘI NĂMOLUL”