Obiective turistice în Buzău: vulcani, căpițe de fân, capre negre și vidre

Împrejurimile Buzăului sunt destul de puțin cunoscute și promovate, dar cu siguranță foarte interesante pentru toate vârstele. Dacă îți petreci câteva zile în zona Brașovului sau pur și simplu vrei să evadezi o zi din București, iată câteva idei de obiective turistice pe care le poți admira in județul Buzău:

Daca preferi masina…

De la Lacul Vulturilor / Lacul fără Fund până la Vulcanii Noroioşi, drumul ce leagă Brașovul de Buzău pare că se opreşte în timp . Drumul naţional 10 din Braşov  trece prin oraşul Întorsura Buzăului  şi este liantul  celor două judeţe. Dimineaţa, oraşul este mai mereu învăluit de o  ceaţă  care  îţi dă fiori . Este zona cu cele mai interesante văi dar şi cu multe fenomene geologice și meteorologice inexplicabile.

Cu Trenul …

Îţi recomand trenul  din Braşov până în Siriu,  aşa ai ocazia să traversezi cel mai lung tunel din ţară, de peste 4,3 km, zis şi tunelul „fantomă”.

Din nou în mașină…

Serpentinele se opresc în dreptul lacului de acumulare Siriu şi a cascadei Caşoca.  Pe alocuri găsești zone unde cobori către căpiţele de fan ale localnicilor şi poţi vedea de aproape vidrele.

Localnicii sunt din cale afară de ospitalieri, nu pleci cu gâtul uscat (trebuie să încerci ţuica de Chiojdu) si nici înfometat (iți recomand să întrebi de raţă leşească pe  varză).

La nici 4 km de drumul national, în localitatea Siriu, mergând prin pădure, începi să simţi vibraţiile cascadei Caşoca. Localnicii susţin că aici se ascundea pe vremuri haiducul Gheorghilas.

Ai grijă să nu te prindă seara prin aceste zone că o să va întâlniţi cu ursul buzoian J. Dacă îţi place să urci prin pădure de la cascadă, ajungi la Munţii Buzăului – Masivul Podul Calului.  La 1400 m vezi lacul periglaciar, Lacul fără Fund (este doar un mit, adâncimea lui fiind de maxim doi metri),

Drumul trece apoi  prin Poarta Vânturilor, locul unde se întâlnesc curenţii de aer puternici de pe toate crestele. În Munţii Buzăului  am descoperit caprele negre (în drum spre lac) şi mâncărurile împrumutate de la haiduci şi ciobani.

Dacă ai ajuns în Ţara Buzoaielor, poti păși şi pe Lună. Cum? Simplu, te afli în fața Vulcanilor Noroioşi activi.  La câţiva zeci de km de Siriu dai de oraşul Berca, localitatea unde poţi crede că ai păşit pe Lună. Pâclele Mici şi Pâclele Mari  formează un peisaj selenar. Acolo unde noroiul scurs din vulcani nu s-a uscat de curând îţi pot aminti de primii paşi pe Lună sau de copilărie, dacă ai noroc să vezi cum alunecă cei mai mici turiști în noroiul ulcanilor….

Aceste obiective te conving că a meritat să descoperi o parte frumoasă din România turistică, unde oina încă se mai practică, iar zimbrii încă domnesc pe aceste meleaguri.

Ţara Buzoaielor  este locul unde mi-am reîntâlnit copilăria, cu sufletul liber și visător.

Gabriela Săndica are 26 de ani şi face parte din echipa Front Office a hotelului Crowne Plaza. Este o persoană pasionată de adrenalină, sport, frumuseţe şi sănătate, ultimele două mergând mâna în mâna pentru ea.

0 replies on “Obiective turistice în Buzău: vulcani, căpițe de fân, capre negre și vidre”