Când suntem mici, poveștile cu prinți și prințese, cavaleri și răufăcători, sau lupta dintre bine și rău sunt inspirația pentru joaca și alintul dinainte de culcare dăruit de părinți sau de bunici. Când creștem mari, ducem mai departe acest frumos obicei, spunându-le copiiilor și nepoților noștri povești pe care le-am învățat cândva de la un om drag.
În familie, realitatea se îmbină cu fantasticul atunci când ajungem în locuri ce vorbesc despre moștenirea noastră de peste veacuri. Acest sentiment îl trăiești odată ce ajungi în zona Brașovului alături de familia ta: descoperi frumusețea istoriei și, în același timp, retrăiești poveștile copilăriei. Oricine ajunge în Brașov se va minuna de magia centrului istoric, însă există câteva locuri la fel de speciale, pe care să le incluzi pe harta celor 5 comori din zona Brașovului și pe care să le găsiți împreună.
Plimbare în Șcheii Brașovului
Plimbându-vă prin Șcheii Brașovului, descoperiți una dintre cele mai frumoase zone ale orașului, cu istorie chiar mai veche decât cea a Cetății Brașovul. Ajunși în acest cartier cu aspect rural, vă puteți „pierde” pe străzi înguste, cu case una mai frumoasă decât cealaltă, visând cum e să petreceți momente de relaxare în grădini cu vedere spre munți.
Două dintre cele mai importante comori din Șchei sunt Biserica Sf. Nicolae și Prima Școală Românească. Aici îl veți întâni pe profesorul Vasile Oltean, care are grijă nu doar de cărţi şi documente rare, ci și de păstrarea tradiției și culturii românești. Copiii îl vor asculta vrăjiți cum povestește despre primele cărți și, brusc, băncile de lemn nu vor mai fi incomode nici pentru cei mari. Când lecția s-a terminat, e timpul să vă continuați drumul cu voioșia unui elev care a avut cea mai frumoasă zi de școală.
Cucerirea Cetățuii Brașovului
Drumul poate continua cu o urcare ușoară, la Cetățuia Brașovului. Dacă porniți din parcul central, în aproximativ 20 de minute veți ajunge în locul din care străjerii vegheau întregul oraș. Cetățuia a fost conservată foarte bine, iar acum este un adevărat complex turistic care păstreză viu spiritul medieval.
Zidurile de piatră, cele patru bastioane și aleile din interiorul cetățuii te poartă înapoi în timp, când locul acesta era un important punct de apărare. Din Dealul Cetății ai ocazia să vezi atât zona istorică, cât și partea nouă a orașului. Panorama de pe Cetățuie e superbă, dar nimic nu se compară cu peisajul pe care-l poți cuprinde cu privirea sus, pe Tâmpa.
Priveliștea de pe Tâmpa
Unul din locurile cu cele mai multe legende, Tâmpa este un simbol al Brașovul, iar cine nu urcă până aici, nu poate spune că a văzut cu adevărat orașul. Pentru a ajunge în vârful Tâmpei puteți urca la pas, dar ca să vă bucurați mai mult de priveliște de sus, puteți lua telecabina de la poale, cu un bilet dus, urmând ca întoarcerea să o faceți pe jos, bucurându-vă de aerul curat de munte.
Dacă urcați cu telecabina, până la Belvedere sunt 10 minute de mers pe drumul pietruit. Indiferent pe ce traseu ajungeți aici, fotografiile cu cei dragi și cele panoramice vor rămâne unele dintre cele mai frumoase din albumul familiei. Și fiind aici, sus, cuprinzând cu privirea împrejurimile Brașovului, veți dori să cuceriți noi cetăți, la fel cum cetatea Brașovului v-a cucerit pe fiecare în parte.
Comorile din Râșnov
La aproximativ 20 de kilometri de Brașov se află orașul Râșnov, unde veți găsi o frumoasă cetate care uimește pe oricine ajunge în Țara Bâsei. Cetatea Râșnov este unul dintre cele mai bine păstrate ansambluri fortificate din Transilvania. În interiorul cetății există un muzeu în care sunt expuse arme și unelte, dar și obiecte de artă feudală sau porturi specifice perioadei medievale.
Deși Cetatea Râșnov este principala atracție, orașul are parte de activitate sportivă și culturală sporită în fiecare sezon al anului. Râșnovul este gazda numeroaselor festivaluri, cum ar fi Festivalul de Film Istoric, Festivalul Ecvestru sau Serbările Zăpezii. Dacă ați ajuns la Râșnov, merită să plecați la drumeții spre Cheile Râșnoavei, spre Castrul Roman Cumidava sau spre Peștera Valea Cetății.
Probabil că mulți n-au aflat încă, dar la Râșnov s-a deschis un parc cu dinozauri în mărime naturală, fiind unul dintre cele mai mari parcuri din sud-estul Europei. Dino Parc e una din comorile pe care le puteți păstra ca surpriză pentru copii, care nici nu bănuiesc ce se poate ascunde în vecinătatea cetății.
Biserica fortificată din Prejmer
Experiența unică alături de familie continuă cu un monument istoric de patrimoniu cultural mondial. E vorba de biserica fortificată din Prejmer, cea mai bine păstrată și cea mai puternică biserică-cetate medievală din Estul Europei. Curtea înconjurată de ziduri impunătoare vă va purta din nou în trecut, iar interiorul bisericii gotice vă oferă ocazia de a admira detaliile unuia dintre cele mai frumoase stiluri arhitecturale.
Dacă aveți noroc, în timpul vizitei puteți asculta un concert de orgă, instrumentul complex al bisericii fiind funcțional și astăzi. Cetatea Țărănească din Prejmer găzduiește și un mic muzeu etnografic, cu obiecte de ceramică, mobilier pictat. Vizitându-l, veți învăța în același timp despre fascinantele tradiții săsești.
O poveste atât de frumoasă se va întinde pe o perioadă mai lungă de-o zi și va fi plină de surprize plăcute. Ca să te bucuri de fiecare moment în parte, găsește cazare într-un loc special în care să vă odihniți în primul rând, un loc care să fie punctul vostru de plecare pentru fiecare drum spre descoperirea unei noi comori de pe harta.