Un deget de miere, o mână de lămâi. Rețete dulci-acrișoare pentru îngrijirea mâinilor

“Îmi simt mâinile mai bătrâne cu 5 ani”, spunea o prietenă zilele trecute. “Când mă uit la ele, le-aș mai adăuga 5 ani la vârstă.” E o perioadă în care mâinile noastre stau întinse sub jetul de dezinfectant, apă, săpun și repetatele îndemnuri la responsabilitate și spun, într-adevăr, o poveste – despre fragilitate, despre nevoia de control și întruparea acesteia într-o conduită igienică riguroasă. Da, spălatul mâinilor constituie astăzi unul din acele mici gesturi pe care le avem, la propriu, la îndemână pentru a preveni un deznodământ nefericit. Salvarea vine însă mereu cu un preț – mâini uscate, crăpate și cu aspect îmbătrânit.

Îngijirea mâinilor

Pielea, cel mai mare organ al corpului uman, este o structură complexă de țesuturi care lucrează împreună pentru a ne proteja față de nenumărații factori externi, leziuni mecanice și microorganisme. Ea este bariera noastră de apărare împotriva bacteriilor și virusurilor.

Respectăm cu toții indicațiile de a ne spăla mai des ca niciodată pe mâini și de a ne dezinfecta frecvent, chiar dacă nu părăsim locuința. Spălatul riguros pe mâini cu apă călduță și săpun, imediat cum intrăm în casă ne-a fost înrădăcinat în comportament încă din copilărie.

Săpunul nostru preferat, cremos și hidratant pe care îl folosim frecvent și care ne place la nebunie este completat în zilele acestea de un dezinfectant de mâini care, folosit frecvent, ne va deshidrata pielea mâinilor, dând aspectul de piele uscată. Îngrijirea mâinilor devine astfel esențială.

După dezinfectant, cremele de mâini urmate de tratamentele profesionale de spa sunt în prima linie de apărare împotriva creponării pielii. Dar ce ne facem dacă ni s-a terminat crema de mâini și nu mai avem ce aplica, pentru că abia peste 5 zile ne este livrată comanda dată online?

Păi, uite așa mi-am amintit de bunica mea care îmi lipea pe frunte prima felie de castravete, atunci când pregătea salata și care după ce termina de spălat vasele își punea câteva picături de ulei de măsline pe mâini, le masa ușor și apoi își acoperea mâinile cu un prosop curat. Și dacă ne uităm în cămara noastră, vom fi surprinși de câte posibilități avem să ne protejăm și hidratăm pielea, în mod absolut natural.

Metode de îngrijire a mâinilor

Îngijirea mâinilor

  • Încălzește puțin ulei de măsline și mașează ușor mâinile timp de câteva minute până când simți că o parte din ulei a fost absorbit de piele.
  • Încălzește în palme o cantitate mică de ulei de cocos și masează ușor pielea.
  • Aplică pe mâini o lingură de miere și dă-i voie pielii să o absoarbă, timp de 15 minute.
  • Aplică amestecul: o lingură de miere cu o linguriță de ulei de măsline și câteva picături de suc de lămâie
  • Amestecă sucul unei portocale cu o linguriță de miere. Aplic-o cu mișcări ușoare și las-o să acționeze 15-20 minute.
  • Masează-ți ușor mâinile cu o felie de castravete. Restul de castravete poate fi cooptat într-o mască naturală pentru ten sau mărunțit într-o salată răcoroasă de vară.
  • Amestecă jumătate de avocado cu o lingură de ulei de măsline și o lingură de oțet de mere. Aplică improvizația cremoasă de guacamole pe mâini.
  • Combină jumătate de banană pisată cu o linguriță de miere și o linguriță de ulei de măsline.
  • Masează mâinile cu o lingură de iaurt natural simplu și lasă-l 10 minute să se așeze pe piele.
  • Împrietenește gălbenușul de la un ou cu o linguriță de ulei de măsline și câteva picături de suc de lămâie. Lasă pasta obținută să acționeze 15 minute.

Pentru rezultate mai bune, aplică măștile și rețetele de scrub masând ușor, apoi acoperă-ți mâinile cu un prosop pentru 15- 20 minute. Dacă spălatul mâinilor ne-a intrat deja sub piele, îngrijirea mâinilor prin hidratare, exfoliere și masaj ar trebui să ni se potrivească… ca o mănușă salvatoare.

Material redactat de Mihaela Georgescu, Director Ana Spa la Poiana Brașov

0 replies on “Un deget de miere, o mână de lămâi. Rețete dulci-acrișoare pentru îngrijirea mâinilor”