Auzim mereu termeni care ne intimidează…datorită specificului medical. Așa se întâmplă și cu Fibromialgia. Sună impozant și totodată periculos.
Cât de mult rău poate face?
Fibromialgia este de fapt o boală reumatică cronică non-inflamatorie care ni se manifestă prin durere cronică, răspândită difuz în tot corpul, simetrică, asociată cu scăderea pragului de percepție a durerii și prezența unor puncte specifice dureroase la presiune. Ne simțim ajunși la capătul puterilor, dăm nas în nas cu tulburările de somn, cu durerile de cap, cu tulburările digestive sau și mai rău cu anxietatea sau depresia. Din păcate este o afecțiune refractară la tratamentele clasice.
Resimțim durerea în mușchi și oase ca pe o arsură sau amorțeală, însoțită de redoare. Dimineața pare mai accentuată și culmea când ar trebui să ne trezim odihniți, ne resimțim mai obosiți decât ne-am culcat.
Evident că este augmentată de frig, surmenaj, privare de somn îndelungată sau stres.
14 puncte
Medical sunt descrise 14 puncte diseminate dureroase la presiune. Care este mecanismul care declanșează manifestările ? Apare o creștere a sensibilității la durere care se manifestă prin durere disproporționat de mare față de intensitatea stimulului declanșator și durere declanșată de un stimul care în mod normal nu este nociv și nu produce durere (atingere, presiune).
Din nou femeile….
Au cel mai mare risc de a dezvolta fibromialgie (de 5-9 ori mai mare ca bărbații), cu un maxim între 25-35 si 45-55 ani. Cauzele nu sunt complet cunoscute, există o combinație de factori care concură la aparitia bolii:
- Stress-ul psiho-social și traumele fizice, lipsa somnului
- Tendința de agregare familială a bolii, mai ales pe linie maternă
- Boli inflamatorii coexistente-poliartrita reumatoidă, lupus
- Tulburări psihice concomitente
Fibromialgia este o boală cronică, care nu trece repede deloc. Are parte doar de tratament simptomatic, de ameliorare a manifestărilor.
Metodele non-farmacologice includ exercițiul fizic gradat (nu în exces), gimnastică în bazine cu apă caldă, masajul, tehnici de relaxare, psihoterapie și terapie cognitiv-comportamentală. Dacă am devenit pacienți cu fibromialgie, trebuie să ne schimbăm radical stilul de viață, să alocăm suficient timp pentru somn și odihnă, sa evităm stress-ul de orice natură, să facem mișcare. O alimentatie sănătoasă și sprijinul familiei sunt, de asemenea, importante. Acupunctura, yoga si Tai-Chi, alte alternative.
Sejurul la Ana Health Spa
Evadarea din mediul de stress, relaxarea, odihna și terapiile calde sunt o necesitate. Un sejur la Ana Health Spa –oferte exclusive de Paște și 1 Mai este cea mai buna alegere pentru o infuzie de sănătate, energie și bună-dispoziție.
Dușul masaj Vichy, terapie foarte populară în marile centre Spa, este o combinație agreabilă de tehnici de masaj manual și un masaj cu jeturi de apă caldă de la cinci capete de duș cu debit variabil, având ca efecte ameliorarea durerii, relaxarea musculaturii, reducerea redorii, ameliorarea circulației periferice, reducerea stresului mental.

Masajul realizat cu renumitul namol sapropelic din Lacul Techirghiol, denumit “catifeaua neagră“, este remediul ideal pentru ameliorarea durerilor musculare și la nivelul coloanei vertebrale. Nămolul, încalzit la o temperatură de 40-45ºC, se aplică prin manevre specifice de masaj și alintă trupul cu căldura sa, reduce contracturile musculare, hidratează și mângâie pielea oferind totodată o senzație de relaxare profundă fizică și mentală.
Un masaj de relaxare profundă al scalpului și regiunii cervicale stimulează circulația sanguină și terminațiile nervoase, scade excitabilitatea neuronilor de la nivelul sistemului nervos central, elimină durerea, contracturile musculare și redoarea, restabilește echilibrul mental și puterea de concentrare. În acelasi timp este inamicul depresiei și anxietății, generând o infuzie de bună dispoziție și liniște interioară.
Programele variate de exerciții progresive efectuate în apa caldă a piscinei cu apă sărată din Lacul Techirghiol, sub îndrumarea atentă a kinetoterapeuților reprezintă o metodă de recuperare extrem de eficientă, ameliorând durerea, rigiditatea musculară, circulația periferică. În acelasi timp, deschid apetitul pentru mișcare și refac rezervele energetice ale organismului afectat.