Ești un “Locavor”? Învață să mănânci gustos și sănătos!

Care sunt primele lucruri la care va gândiţi atunci când spuneţi “vară”? Eu, de exemplu, mă gândesc la soarele arzător, la marea agitată, la furtuna care înnegreşte cerul pentru scurt timp, la serile în care nu pot să dorm de căldură şi stau trează călătorind în ţări îndepărtate prin cărţile pe care le citesc sau prin filmele la care mă uit. Şi, desigur, mă gândesc la fructele şi legumele absolut senzaţionale de care parcă nu mă pot satura!

Îmi amintesc că, acum câţiva ani, am fost într-un bistro care propăvăduia hrana sănătoasă, bazată pe salate, sucuri, fructe şi legume. Într-o zi toridă de vară, foarte similară cu zilele din această perioada, am vrut să mănac o salată Capresse. Ştiţi bine, felii de mozzarella cu felii de roşii, busuioc şi ulei de măsline. Un preparat simplu, dar atât de gustos, a cărui reuşită depinde mai puţin de talentul bucătarului, cât mai ales de ingredientele alese.

Și înainte să continui povestea, aș vrea să fac și o mică paranteză: imaginaţi-vă puțin cum arată vara tarabele de la piaţă. Ce culori vă vin prima oară în minte? Predomină verdele şi, mai ales, roşul, nu-i așa? Evident de la roşiile coapte şi zemoase.

Ei bine, atunci când am primit trântită în faţă o farfurie cu nişte chestii verzi, tari şi fără gust sau miros, nu m-am putut abţine să nu întreb: cum Dumnezeu, în mijlocul verii, atunci când este fix sezonul roşiilor, eu primesc aşa ceva? Şi într-un loc a cărui întreagă activitate se învârte strict în jurul fructelor şi legumelor proaspete! Iar problema este că există numeroase exemple de acest gen: în câte restaurante cu pretenții și prețuri nejustificat de mari nu vi s-a întâmplat să o pățiți? Sunt locuri în care, din păcate, contează mai mult profitul decât serviciile oferite și calitatea preparatelor. Și este timpul să descurajăm o astfel de atitudine!

Cum spuneam şi într-un articol anterior, merg pe principiul că trebuie să mâncăm alimente de sezon. Atunci putem şti că au un conţinut mare de nutrienţi, că sunt mai puţin crescute artificial şi, serios acum, chiar au gust! În plus, o teorie spune că cel mai sănătos este să te hrăneşti cu roadele pământului pe care te-ai născut. Această teorie a dat naştere unui termen, care, în 2007, a fost “cuvântul anului”: “Locavore”. Acest cuvânt îl denumeşte pe cel care preferă ingredientele locale, sezoniere, ce pot fi cumpărate şi preparate fără să fie nevoie de conservanţi.

Dacă acum câţiva ani, aş fi putut crede că este doar o modă, un trend pasager, se pare că acest concept prinde în mod organic tot mai multă forţă şi la noi. Și mă bucur că există inițiative în acest sens, le încurajez din toată inima! Văd deseori oameni preocupaţi să cumpere produse româneşti, netratate. Iar comercianţii mici caută să satisfacă această necesitate. Sigur, mai e mult până departe, cum ar spune o vorbă din popor, dar măcar au început să se facă pași mărunți în această privința și sper că, într-un viitor apropiat, vom consuma cu toții alimente proaspete, sănătoase, fără aditivi sau alte chimicale, crescute în grădină, cultivate pur și simplu, așa cum făceau și bunicii noștri odinioară.

Din acest motiv, de fiecare dată când văd la restaurante salate şi preparate pregătite din ingrediente locale, de sezon, alese cu atenţie, mă bucur şi devin clientă fidelă a locului respectiv. Cred că, treptat, tot mai multe localuri care se respectă vor începe să îşi adapteze bucătăria la necesităţile pieţei, îşi vor reinventa bucătăriile şi se vor mândri cu oferta lor. România este deosebit de ofertantă şi în ceea ce priveşte hrana. Un atu important, pe care cred că ar fi bine, nu doar pentru noi, dar mai ales pentru generaţiile viitoare, să îl conştientizăm, să îl apreciem şi să-l promovăm.

Şi chiar dacă risc să fiu considerată subiectivă (nu suntem oricum cu toţii?), trebuie să va mărturisesc că am fost foarte fericită să-l cunosc anul trecut pe Ashlie Dias, bucătarul şef al restaurantului Citronelle, şi să constat că a adoptat exact ceea ce eu am scris mai sus: un meniu bazat pe conceptul ”market to table”, prin care a îmbogăţit cu multă savoare preparatele bine gândite pentru zilele încinse ale oraşului.

Ah, şi tot scriind şi gândindu-mă la mâncare, parcă mi s-a deschis apetitul pentru o porţie bună de salată de roşii româneşti cu mozzarella şi busuioc proaspăt de pe balconul meu. Aşa că vă las, poate vreţi să faceţi acelaşi lucru… nu de alta, dar este ”hot summer in the city”. Să o savurăm în întregime, cu toate gusturile ei!

Articol de Sonia Argint Ionescu, prezentatoare TVR și blogger

0 replies on “Ești un “Locavor”? Învață să mănânci gustos și sănătos!”