România ascunde multe peisaje de poveste, iar satul Holbav este genul acela de poveste pe care ți-o dorești fără sfărșit.
Satul Holbav se află la aproximativ 20 de km de Brașov (în germană Hohlbach) [Pârâul găunos, Valea găunoasă, Găunoasa].
Mai puțin cunoscut în itinerariile recent promovate de turism transilvănean, Holbav este situat în regiunea istorică Țara Bârsei. Pe teritoriul său se aflau, în urmă cu două veacuri, mine de plumb, cărbune și argint (primele extracții s-au făcut în secolul XIX, rudimentar). Mergând pe firul istoriei și mai departe, a fost chiar mai interesant pentru mine să aflu că acest sătuc deține elemente de floră din Jurassic…
Sunt probabil multe sate româneşti care merită toată atenţia din lume, însă Holbav m-a cucerit încă de la prima poză, și sunt convins că mă voi întoarce cu drag aici iar și iar…
Este locul unde carele sunt încă trase de boi, locul unde praful de pe uliţe este încă ridicat de către copii. Este locul unde puritatea şi sinceritatea din ochii bătrânilor şi a copiilor te face să te detaşezi de tumultul și artificialul mediului urban şi să vezi viaţa în deplinătatea ei. Holbav este despre prietenie, bun simţ, ospitalitate şi tradiţie…
Articol și poze de Daniel Bulmeaga