Câteva motive pentru a încerca snowboarding-ul

snowboarding-ul este un sport complex
snowboarding-ul este un sport complex

Ora 5:30. Îmi verific pentru ultima dată echipamentul şi mă grăbesc spre locul de întâlnire cu gaşcă. Cu toţii avem un singur ţel: snowboarding! Două zile de distracţie deasupra şi dedesubtul norilor alături de oameni energici, multă zăpadă şi cele mai faine peisaje!

Sunt Gabriela şi în acest articol îţi voi spune cele mai bune motive pentru care merită să încerci acest sport.

Înainte de a pune placa în picioare…

Deşi practic acest sport de trei ani de zile, nu începe zi de snowboarding fără o mică încălzire. Ideal ar fi să mergeţi din timp la sala de fitness pentru a va tonifia şi a preveni febra musculară, iar dacă nu aveţi timp de sala puteţi lucra acasă. Snowboarding-ul solicită foarte mult grupele de muşchi din zona abdomenului, a picioarelor şi a mâinilor. De când practic acest sport mă pot lauda cu picioare tonifiate şi un abdomen (destul de) plat!

Cele mai convingătoare argumente în favoarea snowboarding-ului:

1. Cel mai important motiv pentru care ador acest sport este că îţi lucrează întregul corp.

Poziţia corectă este cu spatele drept şi cu genunchii puţin îndoiţi, poziţie foarte solicitantă pentru grupele de muşchi de la picioare. Prima experienţă cu placa de snowboarding mi-a lucrat fiecare muşchi din corp şi m-a făcut să descopăr muşchi de care nu avem habar! Chiar şi după trei ani de practicat snowboarding-ul, previn febra musculară cu aspirina. Din experienţă vă recomand şi duşurile alternantive, eventual o saună (dar NU săriţi peste duşul cu apă rece).

2. Adrenalina este motivul nr. 2 pentru care îţi recomand acest sport.

Adrenalina combate stresul, de aici şi starea de relaxare şi uşoară euforie după practicarea unui sport intens. Ţi se taie respiraţia la 1455m atunci când vezi superbul peisaj desprins, parcă, dintr-o poveste: brazii înalţi, cocoşaţi de zăpadă, pârtia afânată şi interminabilă, aerul curat, liniştea absolută.

Prima coborâre poate să te sperie, dar îţi recomand să te bucuri de peisaj şi să exersezi cât mai corect ceea ce îţi spune /arată instructorul, iar dacă ai posibilitatea să te filmezi atunci când practici acest sport o să îţi fie şi mai uşor să-l înveţi.

Adrenalina îmbinată cu libertatea pe care ţi-o oferă placa atunci când coborî pârtia îţi dau senzaţia că faţa îţi ia foc, iar “roşul în obraji” îşi face imediat văzută prezenţa. Că să nu mă bronzez cu urmele ochelarilor de ski, am grijă să aplic dimineaţa crema cu factor de protecţie.

3. Snowboarding-ul m-a învăţat Echilibru.

Prima dată m-am simţi precum un bat pe o scândură :)). Nu aveam echilibru deloc (nici măcar la baza pârtiei) şi stăteam foarte încordată (ceea ce este fundamental greşit, pentru că la impactul cu solul durerea este resimţită de două ori mai tare).

Pentru început îţi recomand un instructor (de preferat cât mai calm) care să te ajute să înveţi cât mai corect acest sport. Prima dată o să ţi se pară dificil, dar sfatul meu este să ai răbdare dacă îţi place. Poţi asculta melodia preferată, eventual bei o cană cu vin înainte :)) Atâta timp cât eşti relaxată, totul vine de la sine.

4. Pierzi în greutate în cel mai sănătos mod!

O zi de snowboarding începe pentru mine la 8:30 (primul telescaun) şi se termină     la 16:30 (ultimul telescaun) cu o sesiune de kicker (acel dâmb de zăpadă) unde incercăm tot felul de sărituri. Sar peste mesele copioase şi mă rezum la un sandwich pe fugă şi câteva batoane de ciocolată şi proteine. În felul acesta am fost plăcut surprinsă să constant că am pierdut semnificativ în greutate după câteva sesiuni  intense. Cu cât practici viraje mai complicate, cu atât arzi mai multe calorii.

Personal, evit cafeaua în ziua respectivă iar pentru o hidratare mai mare, consum până la 0,5 litri de apă pe stomacul gol dimineaţă. Restul gustărilor le servesc în telescaun. În 10 minute am timp să admir peisajul, să fac un selfie (de     ce nu?), să mă bucur de un baton de ciocolată. Dimineaţă, la prima urcare, când aerul este mai curat , fac exerciţii pentru îmbunătăţirea respiraţiei. Inspir adânc, tin aerul în plămâni 10 secunde şi expir.

Corp tonifiat, adrenalină, echilibru, scădere în greutate, îmbunătăţirea respiraţiei şi o doză inestimabilă de voie bună sunt câteva motive pentru care merită să încerci acest sport.

Gabriela Săndica are 26 de ani şi face parte din echipa Front Office a hotelului Crowne Plaza. Este o persoană pasionată de adrenalină, sport, frumuseţe şi sănătate, ultimele două mergând mâna în mâna pentru ea. Practică snowboarding-ul de 3 ani.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *