Criza coronavirusului impune distanțare socială, autoizolare la domiciliu și printre altele, închiderea spa-urilor și saloanelor de înfrumusețare. Specialiștii ne rămân însă aproape cu sfaturi înțelepte care să ne ajute în menținerea strălucirii tenului nostru. Dna. Dr. Mihaela Cucu, director medical Ana Health Spa, ne-a pregătit 23 de rețete de măști faciale naturale care necesită doar un drum scurt până la… cămara cu provizii.
Acasă dispunem de toate ingredientele necesare îngrijirii noastre și, mai ales, de un element atât de drămuit înainte, dar pe care acum îl avem din belșug… și anume timpul.
În aceste zile, în coșul generos de cumpărături am inclus, cu siguranță, multe legume și fructe. Ar fi de dorit ca nici mierea, cerealele și produselele lactate să nu lipsească.
Măștile faciale naturale sunt una din cele mai simple modalități de îngrijire a tenului, indiferent de tipul de piele. Răspund exigențelor tenului feminin și masculin deopotrivă. Sunt naturale, usor de preparat acasă și constituie un tratament activ, cu efecte imediate asupra stimulării circulației. Aplicate în mod corect dau prospețime și luminozitate tenului, ajută la închiderea și micșorarea porilor, îndepărtarea celulelor moarte, atenuarea ridurilor, etc.
Pentru un ten curat și sănatos, înainte de aplicarea măștii este esențială pregătirea tenului. Simpla spălare cu apă și săpun nu este suficientă. Este necesară o exfoliere ușoară, urmată de aplicarea unei lotiuni tonice naturale fără alcool.
Un duș cald înainte sau doar o expunere a feței la aburi deschid porii și permit o mai bună absorbție a ingredientelor din mască. Dușul și expunerea la aburi pot fi înlocuite cu aplicarea pe față a 2-3 comprese călduțe cu infuzie de mușețel sau nalbă.
CUM APLICĂM CORECT MĂȘTILE FACIALE NATURALE
Măștile faciale naturale se întind pe tenul curat cu ajutorul unei pensule, perii moi, spatule, sau chiar al unei dischete demachiante. Ele se aplică și pe gât. Este de evitat utilizarea degetelor, deoarece poate favoriza înmulțirea bacteriilor.
Zona din jurul ochilor rămâne liberă și, după aplicarea măștii, ochii se acoperă cu dischete îmbibate cu mușețel sau ulei de măsline. Măștile se mențin pe față în medie 10-30 minute.
Masca se îndepărtează cu un burete mic sau cu dischete îmbibate în apă caldă, fără a freca. Se înmoaie mai întâi masca, pentru a nu întinde pielea, plecând de la extremități spre centrul obrazului.
După îndepărtarea completă, se aplică o loțiune tonică sau, dacă tenul este uscat, o cremă grasă.
Cât de des pot fi aplicate măștile faciale naturale?
Măștile cu ingrediente naturale pregătite acasă sunt blânde pentru ten, așa încât pot fi aplicate chiar de trei ori pe săptămână. Au la bază ingrediente benefice, la îndemana oricui: iaurt, smântână, turmeric, aloe vera, ulei de măsline, unt de cocos, drojdie de bere (dacă ați mai găsit), etc.
Măștile pe bază de citrice se lasă să acționeze mai puțin, aproximativ 10-20 minute, pentru că pot irita tenul. Alegerea măștii și a duratei de actiune se adaptează în funcție de tipul de ten și de sezon. Iarna se folosesc mai multe măști hidratante.
MASCA-PERECHE PENTRU TENUL TĂU
TEN USCAT
În cazul tenului uscat, se folosesc măști faciale naturale hidratante și blânde, în medie de 3 ori pe săptămână.
MASCA CU BANANA – 20 minute: 1 banană, 2 linguri de miere, 1 lingură suc de portocale. Se amestecă toate ingredientele într-un bol, se aplică pe față și gât și se lasă să acționeze 20 minute.
MASCA CU GĂLBENUȘ DE OU ȘI ULEI DE MĂSLINE – 20 minute: se amestecă un gălbenuș de ou cu o linguriță ulei de măsline și 5 picături zeamă de lămâie.
MASCA CU GĂLBENUȘ DE OU ȘI MIERE DE ALBINE – 20 minute: se amestecă un gălbenuș de ou cu o linguriță de miere și o linguriță de ulei vegetal (măsline, cocos).
MASCA CU DROJDIE DE BERE ȘI ULEI DE MĂSLINE – 20 minute: se amestecă 25 gr drojdie proaspată cu 1 linguriță de ulei de măsline.
TEN SENSIBIL
Măștile se pot aplica zilnic sau de 3 ori pe săptămână.
MASCA CU IAURT ȘI OVĂZ – 15 minute: se amestecă 2 linguri fulgi fini de ovăz cu o lingură de iaurt și o lingură de miere.
MASCA CU CEAI NEGRU ȘI CASTRAVETE – 15 minute: la o cană de ceai negru se adaugă o lingură de miere. Un castravete mediu se taie felii, iar acestea sunt lăsate să se îmbibe cu ceai timp de 10 minute, după care se aplică pe față.
TEN ACNEIC
MASCA CU MIERE, SCORȚIȘOARĂ ȘI BICARBONAT DE SODIU – 20 minute: o lingură de miere se amestecă cu o lingură de scorțișoară, o lingură de bicarbonat de sodiu și o lingură de ceai verde.
MASCA CU IAURT ȘI AFINE – 20 minute: o mână de afine se amestecă cu 2 linguri de iaurt, o lingură de faină de orez și o lingură de miere.
TEN GRAS
Următoarele măști faciale naturale se aplică o dată sau cel mult de 2 ori pe săptămână.
MASCA CU IAURT – 20 minute: se amestecă 3 lingurite de iaurt cu un vârf de cuțit de săre de mare fină.
MASCA CU ALBUȘ DE OU, MIERE DE ALBINE ȘI IAURT – 5 minute: albușul de la un ou se bate spumă și se amestecă cu 1-2 lingurițe de miere, zeama de la o jumătate de lămâie și 3 lingurițe de iaurt.
MASCA CU OU, MIERE ȘI OVĂZ – 15 minute: se amestecă albușul de la 1 ou cu o lingură de miere până se obtine o pastă omogenă. Se adaugă o lingură de fulgi de ovăz.
TEN CU PORI DILATAȚI
MASCA CU TĂRÂȚE ȘI LAPTE – 15 minute: 3 lingurite de tărâți de grâu se amestecă cu 2 linguri lapte. Se lasă la înmuiat o oră și se adaugă 2 linguri suc de lămâie, după care se aplică pe față.
MASCA CU DROJDIE DE BERE ȘI LĂMÂIE – 10 minute: se amestecă 20 gr drojdie de bere proaspătă cu o linguriță de suc de lămâie proaspăt stors,
TEN DESHIDRATAT
MASCA CU MIERE ȘI SUC DE PORTOCALE – 10 minute: se amestecă o linguriță de miere cu 3 lingurițe de suc proaspăt de portocale.
TEN MATUR
MASCA CU LAPTE ȘI TURMERIC – peste noapte: se amestecă 2-3 linguri de lapte cu 1-2 linguri de pudră de turmeric până se obtine o pastă. Se aplică și se lasă să acționeze peste noapte sau se îndepărtează când este uscată. Se clătește fața cu apă rece.
MASCA CU ULEI DE MĂSLINE – peste noapte: se aplică o lingură de ulei de măsline pe față și gât și se masează ușor, cu miscari circulare, până este absorbit în piele. Se lasă să acționeze peste noapte.
TEN CONGESTIONAT
MASCA CU CAFEA ȘI IAURT – 15 minute: se amestecă 2 linguri zaț de cafea cu 2 linguri pudră de cacao, 3 linguri de iaurt și o lingură de miere, după care amestecul se aplică pe față. Se clătește cu apa rece.
MASCA CU AVOCADO ȘI ULEI DE COCOS – 15 minute: se pasează o jumătate de avocado, se amestecă bine cu jumatate de lingură de ulei de cocos și 2 linguri de miere.
TEN RIDAT
MASCA CU AVOCADO ȘI MIERE – 25 minute: se pasează bine o jumătate de avocado (până devine cremos) și se amestecă bine cu o lingură de miere. Se lasă să acționeze 20-30 minute.
MASCA CU BANANA ȘI IAURT – 20 de minute: se amestecă o banana bine pasată cu 3-4 linguri de iaurt. Se adaugă 2 linguri de miere și se aplică pe față.
TEN TERN, OBOSIT
MASCA CU OU ȘI VITAMINA A – 20 minute: se amestecă un gălbenuș de ou cu o linguriță de ulei de măsline și 20 picături vitamina A uleioasă. Se lasă să acționeze 15-20 minute. Se aplică o dată pe săptămână.
TEN PĂTAT, MATUR
MASCA CU DROJDIE ȘI APĂ OXIGENATĂ – 10 minute: se amestecă 25 gr drojdie de bere proaspată cu 2 lingurițe apă oxigenată. Se lasă să acționeze 10 minute. Se aplică de 1-2 ori pe săptămână.
TEN CU PISTRUI ȘI PETE
MASCA CU LĂMÂIE ȘI CEAI VERDE – 3 minute: se amestecă 2 linguri de ceai verde cu ½ lingură suc lămâie și un praf de turmeric. Se aplică cu o dischetă un strat subtire și se așteaptă 3 minute până se usucă. Se aplică apoi în același mod strat după strat (cu dischete noi), până la terminarea amestecului. Se clătește bine cu apă rece.
Demachiant natural cu iaurt, suc de roșii și aloe vera: se amestecă un pahar de iaurt cu ½ pahar suc de roșii și 3 linguri suc de aloe vera. Se aplică pe o dischetă și se curață machiajul până ce tenul rămâne curat. Avantaje: curăță tenul și în acelasi timp îl hidratează.
MĂȘTI FACIALE NATURALE – BENEFICII ȘI EFECTE DE LUNGĂ DURATĂ
În această perioadă de introspecție și reîntoarcere la natură, aveți la dispozitie nenumărate opțiuni de măști faciale naturale alcătuite din ingrediente simple și foarte prietenoase pentru piele. Toate au în comun o seamă de beneficii atât pentru ten, cât și pentru suflet:
- Îndepărtează impuritățile și curăță pielea
- Au efect de peeling, îndepărtează celulele moarte și catifelează pielea
- Hidratează tenul
- Micșorează porii
- Îmbunătățesc textura și elasticitatea pielii
- Ameliorează acneea
Respectarea unei rutine corecte de îngrijire a tenului prin aplicarea unor măști faciale naturale este esențială pentru a avea un ten sănatos și impecabil și pentru a străluci în orice moment, cu atât mai mult în perioadele de încercări pe care viața ne provoacă să le înfruntăm. Multă sănătate și, nu uitați, #statiacasa și aveți grijă de voi și de cei dragi vouă!