Cum îi pregătim pe copii pentru primele lecții de schi

lectii de ski
Copiii se pot bucura de la cele mai fragede varste de schi daca sunt pregatiti corespunzator

Zapada este, in cele mai multe cazuri, prietenul copiilor, dar de multe ori, atunci cand incercam sa facem trecerea micutilor de la simpla joaca in zapada sau pe derdelus la un sport de iarna cum ar fi ski-ul apar frustrari, impotriviri, esecuri. Cum sa-i pregatim pe cei mici pentru primele lectii de ski astfel incat sa aiba un debut lin si sa se bucure din plin de acest sport?

Iata cateva sfaturi pentru perioada premergatoare experientei propriu-zise, sfaturi ce va vor ajuta sa va pregatiti copilul din toate punctele de vedere pentru frumoasa experienta alba.

Cu 4-5 luni inainte de sezonul de ski:

  • Inscrieti copilul la o activitate sportiva de tip gimnastica, dans sportiv, arte martiale. Astfel de experiente le vor imbunatati echilibrul, coordonarea, motricitatea in general si le vor tonifia musculatura;
  • Deveniti fani declarati ai zapezii si ai sporturilor de iarna; in timpul liber povestiti cu copilul despre minunatiile iernii, despre cum va distrati in zapada pe vremea cand erati mici, despre cum ati invatat voi sa schiati sau despre cum au invatat prietenii vostri; evident, veti filtra doar experiente pozitive, cu final fericit! J
  • Incepeti sa simulati, in joaca, miscari specifice si chiar cazaturi. Este important ca, inainte de a invata sa schieze, sa invete ca este perfect normal sa si cada, iar cazaturile pot fi distractive. Puteti imagina chiar si un joc in acest sens.
  • Daca aveti posibilitatea, optati pentru un antrenament pe patine. Miscarea pe role sau pe gheata este un antrenament excelent pentru ski deoarece ii va obisnui sa-si pastreze echilibrul in miscare.

Cu o luna inainte de primele lectii:

  • Asigurati-va ca ati rezervat orele si instructorul si interesati-va despre detalii cum ar fi durata unei lectii, numarul de lectii pe zi, partia pe care se vor desfasura lectiile; puteti vizualiza impreuna cu copilul partia respectiva si puteti construi impreuna scenarii amuzante.
  • Este important sa rezervati cazarea cat mai aproape de partie, astfel incat sa nu pierdeti mult timp cu transferul. In conditii de iarna, copiii resimt orice efort in plus si este pacat sa oboseasca inainte de a ajunge pe partie.
  • Procurati-i si familiarizati-l pe copil cu echipamentul de ski, in primul rand cu imbracamintea specifica. Salopeta de ski, manusile, casca necesita putin timp pentru acomodare. Copilul trebuie sa familiarizeze cu intreaga rutina de echipare pentru ski, astfel incat aceasta sa nu reprezinte o sursa de stres in zilele respective.
  • Cautati pe YouTube filmulete interesante cu copii care schiaza dar si cu schiori de performanta, astfel incat sa le creati cateva repere mentale si, in mod ideal, un model.

 

Cu o saptamana inainte de prima lectie:

  • Asigurati-va ca aveti echipamentul complet pregatit:
  • Salopeta de ski este intotdeauna de preferat pantalonilor, caci ii va feri mai bine pe copii de contactul cu zapada si de frig;
  • Bluze de tip helanca, din bumbac, si fleece-uri; se recomanda sa urmati principiul straturilor succesive, iar primul sa fie din bumbac;
  • Manusi, caciula si casca – aceasta din urma este o masura de siguranta oblogatorie in cazul copiilor; in plus, va va ajuta sa identificati mai usor copilul pe partie;
  • Ochelarii de ski – pot parea un accesoriu inutil la inceput, dar le poate oferi un confort sporit, mai ales in caz de ninsoare sau ger;
  • Interesati-va de inchirierea echipamentului de ski – clapari, schiuri. De bete nu veti avea nevoie in prima saptamana.
  • Verificati prognoza meteo si starea partiilor pentru a sti la ce sa va asteptati;

Cu cat pachetul vostru de vacanta include mai multe facilitati, cu atat va veti putea concentra mai mult pe copil si ii veti putea oferi intreaga sustinere de care are nevoie la inceput! Iata aici cateva sugestii.

Asadar, indrazniti, puneti-l pe schiuri, cu putina pregatire preliminara si cu instructorii potriviti totul va fi in regula!

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *